In deze blog leg ik je uit wat een ‘strong-willed’ kindje is en kan laten zien en geef ik je praktische tips om wat meer rust en balans te creëren binnen jullie gezin.
De term ‘strong-willed’ is nog niet zo bekend als hooggevoelig of hoogsensitief maar eigenlijk hebben ze veel overeenkomsten.
De naam zegt het eigenlijk al; een strong-willed kind is een kindje met een erg sterke wil, die graag grenzen opzoekt (of zelf bepaald), volhardend kan zijn en vol zelfvertrouwen de strijd met je aan gaat.
Het zijn kindjes die al nee zeggen voor de vraag is gesteld en het liefst overal over onderhandelen.
Het lijkt alsof je kind jou onder controle heeft in plaats van andersom. Het lijkt alsof je kind lak heeft aan jouw grenzen en als deze ook maar durven te worden gesteld uit zich dit in gehuil, geschreeuw of intense boosheid.
Herken je deze kenmerken? Dan is de kans groot dat jij ook zo’n powerhouse in huis hebt.
Hierboven benoem ik vaak dat ‘het lijkt’ alsof je kindje jou onder controle heeft en lak heeft aan jouw grenzen.
Kindjes met een sterke wil hebben namelijk een nóg grotere behoefte aan autonomie, sturing en hele duidelijke grenzen dan andere kindjes. Het kan dus zo zijn dat de drammerigheid, woede-uitbarstingen en heftige emoties eigenlijk een (letterlijke) schreeuw om sturing zijn.
Vaak zijn kindjes met een sterke wil ook heel gevoelig of misschien wel hoogsensitief. Dit maakt het ook voor hen soms heel erg lastig.
Ze raken snel overprikkeld, vinden harde geluiden niet fijn en raken heel gespannen van drukte of nieuwe dingen. Maar tegelijkertijd zoeken ze constant naar activiteit, denken ze dat ze zelf wel weten wat goed voor hen is of veroorzaken ze zelf de drukte en harde geluiden met hun luide enthousiasme en creativiteit.
Zodra jij met alle liefde een grens voor hen durft te stellen gaat het mis.
Ja, en nu?! Zul je denken.
Onze jongste is er ook ‘zo een’, een heer-lijk ventje met een harde stem, immense persoonlijkheid en een gevoelig, lief, klein hartje.
Zodra ik de grenzen op een millimetertje open laat staan grijpt hij alle kansen en komt hij aan met zijn vuurdrakenshow. Schreeuwen, slaan, huilen, boos worden, het komt allemaal voorbij.
Toen hij nog écht klein was had ik al gauw door dat hij én heel gevoelig is én een hele sterke wil heeft. Ik wist toen alleen nog niet hoe ik die combinatie moest aanpakken.
Gelukkig na heel wat kennis en ervaring te hebben opgedaan heb ik nu wel wat tips voor jullie zodat je kan zorgen dat ook jij weer het gevoel krijgt controle te hebben over je eigen vuurdraak en de lol wel in kan zien van zo’n heerlijk sterke persoonlijkheid.
Hoe beter je de uitdagingen en behoeftes van je kindje begrijpt, hoe makkelijker je hem/haar daadwerkelijk kan sturen en begeleiden.
- Strong-willed kinderen hebben vaak een grotere behoefte aan autonomie.
Geef ze daarom keuzes die jij bedacht hebt. Zo geef je hen een groot gevoel van controle terwijl jij eigenlijk de echte controle behoudt.
“Wil je dit jurkje aan of deze broek?”
“Wil je zelf je tandenborstel maken of zal ik het doen?”
“Wil jij eerst naar de wc of zal ik eerst even gaan?”
De keuzes kunnen over alle dagelijkse dingen gaan waar je normaal mee worstelt. Er komt misschien een beetje creativiteit bij kijken maar geloof me, de woede-uitbarstingen blijven vaak bespaard.
- Bovenstaande tip werkt nauw samen met de volgende tip: stel duidelijke grenzen.
Grenzen zijn belangrijk voor ieder kind. Kinderen houden van duidelijkheid en functioneren daar goed op.
Kinderen met een sterke wil hebben nóg meer behoefte aan deze duidelijke grenzen.
Kinderen kunnen met gemak een grens van de ouder opzoeken en daar dan vol overheen gaan. Een reden waarom ze daar dan overheen kunnen gaan is omdat de ouder nooit echt goed heeft geleerd zijn/haar eigen grenzen aan te geven of überhaupt te mogen geven. Een gevoelig kind voelt dit dan haarfijn aan. Hetzelfde geldt voor het uitstralen van vertrouwen en veiligheid als je duidelijk aangeeft waar die grens dan ligt.
Een kindje zoekt constant naar veiligheid binnen zijn omgeving en in zijn/haar ouders. Het ontbreken van duidelijke grenzen kan zorgen voor het twijfelen aan of zoekraken van de veiligheid bij je kindje wat het initiële probleem alleen maar verergerd.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je kindje gewoon echt een hele goede drammer is waardoor jij jezelf of je andere gezinsleden een woedeaanval wil besparen en uiteindelijk toegeeft. Probeer dan de tip over wat meer autonomie eens vaker toe te passen.
- De derde tip zeg ik heel vaak tegen mezelf: “pick your battles!”
Temperamentvolle kindjes hebben heel erg de behoefte aan uitdaging en avontuur. Ga lekker met ze naar buiten en laat ze een keer in die plassen stampen, in de modder kliederen of in het zand rollen. Is het nou echt zo’n onhaalbare vraag die hij/zij stelt of kan ik zelf de controle misschien deze keer wat meer loslaten?
“Mag ik nog een ijsje?” is een andere vraag dan “mag ik nog heeeeel even in bad blijven zitten?”
Twee ijsjes vind ik zelf echt niet nodig, maar 5 minuten langer in bad overleef ik best wel.
Hetzelfde geldt voor het zelf willen smeren van een boterham of het snijden van een appel.
Een kindermesje doet wonderen en met de juiste controle van jou erbij laat je je kindje toch weer nieuwe dingen ervaren. Misschien is het inderdaad niet zo makkelijk als mama zei, of doet hij het juist bovenverwachting zorgvuldig.
- Laat ze zien en voelen dat je ze begrijpt. Benoem voor ze wat je ziet; “ben je zo verdrietig” “was je zo boos?” “Wordt je daar zo boos van?” “Vind je dat moeilijk als je iets niet mag?” “Vind je het jammer als mama zegt dat je dat niet mag?” Dit soort zinnen laten je kind zien dat je ze ook echt ziet en hoort.
Aanvullend kun je zeggen dat ze zich zo mogen voelen en dat je dat begrijpt.
Dit zorgt voor veiligheid en tegelijkertijd voor rust in hun systeem en kleine drukke hoofd.
Kleine kindjes kunnen soms nog maar moeilijk benoemen wat ze eigenlijk voelen. Door jouw hulp leer je ze emoties herkennen en benoemen wat ze op latere leeftijd kan helpen voorkomen dat ze daadwerkelijk overprikkeld raken.
- Bewaak de grenzen van je kindje.
Omdat deze kindjes vaak een enorme behoefte hebben aan uitdagingen en activiteiten kunnen ze ook snel overprikkeld raken. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig en misschien daarom ook wel zo belangrijk.
Drukte opzoeken betekent niet direct overvloed aan negatieve prikkels. Strong-willed kindjes gaan vaak juist goed op lekker actief bezig zijn en iets ondernemen, voor hen zijn dit positieve prikkels. Ik als hoogsensitief persoon ga vaak wat minder op veel doen op een dag en veranderd het op een gegeven moment wel in negatieve prikkels. Maar, een teveel aan positieve prikkels zorgt voor een kindje nog steeds voor overprikkeling. Ze moeten het tenslotte wel allemaal verwerken.
Help ze daarom met het aanvoelen van hun mate van overprikkeling door bijvoorbeeld gebruik te maken van een kleurenstoplicht of emotiekaartjes. Zo kun je een beetje inzichtelijk maken hoe ze zich voelen en op tijd ingrijpen om een woedeaanval de voorkomen.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je hulp met jou kindje? Neem dan vrijblijvend contact met me op en ik help jullie graag 🤍
Reactie plaatsen
Reacties