Kinderen zijn van zichzelf heel open, puur en in balans, maar de ontwikkeling en omgevingsfactoren maken het soms gewoon allemaal even wat lastiger.


Als ouder of verzorger wil je niets liever dan dat je kind zich altijd opperbest voelt. Althans, ik wel! 
Maar ondanks alle goede zorgen en aandacht kan het soms tóch voor komen dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit, maar last blijft houden van die onverklaarbare buikklachten in de avond, of zich vaak vermoeid en overprikkeld voelt. Of misschien heb je zelf wel het idee de rust en balans in het gezin of bij je kind maar niet te kunnen vinden en weet je even niet meer waar het probleem kan zitten.

Mijn visie is dat er altijd meer schuilt achter een bepaald probleem of gedrag dat een kind laat zien. Alles is met elkaar verbonden. 

Dat is waarom ik holistisch behandel. Holistisch betekend namelijk: op lichamelijk, cognitief, emotioneel én energetisch niveau. Niets spiritueels, gewoon alle lagen van een mens. 


Ook problemen als faalangst, onzekerheid, snel geprikkeld of extreem boos zijn en (in)slaapproblemen komen vaak voorbij. 

Het belangrijkste is te achterhalen wat de hulpvraag is van jullie of het kind: waardoor vertoont het kind dit gedrag? Welke gedachtes heeft het kind? Hoe kan ik mijn kind wél bereiken?
Waarom is hij/zij zo snel overprikkeld? Is het kind hooggevoelig? Zijn er nog onverwerkte emoties? Is het kind ergens onzeker over? En waarom dan?

 

Ieder kind en zijn of haar behoefte is anders, een vaste aanpak is er dan ook niet. Voor ieder kind en zijn of haar gezin kijk ik individueel naar een passend behandelplan.

Bij jonge kinderen is het ook mogelijk om alleen ouderbegeleiding in te zetten.

Veelvoorkomende klachten

  • Hoogsensitiviteit / Hooggevoeligheid (licht, geluid, sfeer, emoties van anderen)
  • Slaapproblemen 
  • Piekeren
  • Gedragsproblemen (niet luisteren, grenzen opzoeken)
  • Spanning
  • Opkroppen van emoties
  • Emotionele uitbarstingen (verdriet, boosheid of woedeaanvallen)
  • Faalangst
  • Angstig zijn
  • Niet herleidbare fysieke klachten (hoofdpijn, buikpijn)
  • Onzekerheid 
  • Concentratieproblemen (op school bijvoorbeeld) 
  • Problemen met traumaverwerking 
  • Claimgedrag 

Kindertherapie 0-18 jaar

Door gebruik te maken van verschillende methoden en technieken kan ik kinderen op een fijne lichte manier, spelenderwijs helpen of sturen om grenzen te ontdekken en te stellen.  Zo kunnen we de niet functionele patronen doorbreken, de last samen met het kind weg halen en het kind weer volledig in zijn/haar kracht zetten.

 

Tijdens de sessies probeer ik, afhankelijk van de leeftijd, de nadruk te leggen op het zelf zien en ervaren dat je de kracht bezit om vastzittende gevoelens, emoties en destructieve gedachten te kunnen doorvoelen en op te heffen. Dit geeft een enorm gevoel van zelfvertrouwen en controle, waardoor de kans op terugval erg klein is. 

 

Methoden en technieken die ik  gebruik zijn afgestemd op de behoeften, belevingswereld en leeftijd van het kind. Zo hebben de kinderen het idee dat ze lekker komen spelen bij mij, in plaats van echt naar therapie te gaan. We knutselen, zingen, lezen boekjes en tussendoor doen we wat oefeningen. 


In de sessies maak ik o.a. gebruik van: 


De eerste sessie mag de ouder natuurlijk indien gewenst aanwezig blijven om voor het kind een fijne, vertrouwde plek te creëeren. Daarna is het voor de openheid en rust voor het kind fijner als de ouder niet aanwezig is tijdens de sessies tenzij anders overlegt. 

Gezinsbegeleiding 

Bij hele jonge kinderen (0-4 jaar ) of als ik merk dat er meer gaande is dan alleen een blokkade bij het kind stel ik ouder-/gezinsbegeleiding of systemisch werk voor. 
 
Kinderen zijn enorme spiegels van hun ouders.
Het kan zijn dat het kind keer op keer gedrag laat zien wat de ouder op een of andere manier enorm blijft triggeren zonder dat je echt weet waarom.
 Je kind weet altijd precies de goede snaar te raken of die laatste druppel te vinden die de emmer doet overlopen.

Het kan ook zijn dat het kind onbewust en onbedoeld de plaats van een ander gezinslid heeft ingenomen, zoals die van de vader of de moeder. 

“Als kindertherapeut begeleid ik kinderen en hun opvoeders zoals ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers, in het holistisch kijken naar kinderen en hun gedrag.”