Carnaval! help?!

In deze blog vertel ik je wat je kan doen voor je hooggevoelig kind als er een feest, zoals carnaval, op de planning staat. 


De onrust die carnaval voor ons met zich mee bracht..
 

Niet voor mezelf, nee deze meid hield wel van een feestje. Maar onze oudste zoon was als de 💀 voor harde geluiden en drukte. Zelfs met oordoppen, een koptelefoon en veilig in de auto vond hij het allemaal maar veel te spannend en te druk. Wist hij veel wat carnaval inhield. 

 

Hieronder een aantal tips waardoor je misschien toch lekker kan gaan carnavallen met je kind! 

Voorbereiding! Kinderen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn houden van voorspelbaarheid, alle nieuwe dingen zijn ontzettend spannend. 

Het laten zien van filmpjes en foto’s over de activiteiten die je gaat ondernemen helpt al een heel stuk voor het verminderen van deze spanning. 

 

De volgende tip nemen wij eigenlijk standaard overal mee naartoe: oordoppen. 

Ons zoontje is met name dus heel gevoelig voor geluiden. Ik begon gewoon met waxoordopjes van de Kruidvat, die brak ik doormidden en kneedde in warm zodat ze goed in die kleine friemeloortjes paste. Later gingen we over op ‘LOOP’ earplugs. Perfect voor iedere maat oor en je hebt verschillende varianten. 

 

Daarnaast probeer ik altijd te luisteren naar wat hij aangeeft en hem vooral niet te dwingen dingen te doen die hij veel te spannend vindt. Ik leg hem goed uit wat het plan is en daarna gaan we het proberen, bijvoorbeeld om de carnavalstent in te gaan. Als ik zag dat bij hem de spanning opliep gingen we weer naar buiten of zelfs naar huis (ja jammer, maar beter voor de langere termijn!). 

Hij voelde zich gehoord. 

 

Probeer de uitspraken: “kom op niet aanstellen!” “Je moet er ff doorheen!” “Ja dan blijf maar alleen!” “Nou dan maak je mij wel verdrietig als je niet mee gaat” Of iets in die richting te vermijden. 

Het is nou eenmaal zo dat je kind gevoeliger is voor drukte en geluid en door dit soort uitspraken voelt hij zich niet gesteund, veilig of begrepen. Wat op de langere termijn voor meer problemen kan zorgen. 


Tip vijf is het houden aan het ritme van je kind. Slaapt je kind nog overdag? Probeer hem/haar nu dan ook gewoon op of rondom dezelfde tijd in bed te leggen voor het middagdutje. Dit voorkomt dat je de middag al start met een humeurig en overprikkeld koppie. 
Probeer ook de avond bedtijd een beetje in acht te houden. Eén avondje laat naar bed kan je kind misschien gerust, maar probeer dit dan te compenseren met wat meer rust de volgende dag. Want ja, ze hebben hun slaap echt nodig om al die prikkels te kunnen verwerken! 

Mocht je kind nou wél helemaal opgaan in de carnavalsdrukte en het helemaal fantastisch vinden, maar daardoor volledig over zijn grens gaan qua prikkels, bewaak de grens dan voor hem/haar. 

Ga niet iedere dag, heel de dag of zorg voor voldoende bijkom momentjes gedurende de dag of dagen. Laat hem/haar voor het slapen gaan vertellen over de dag en voeg een lekker geurtje toe aan zijn/haar slaapkamer, zodat het hoofdje op een rustige manier de drukte kan verwerken. Even kriebelen of diepe druk toepassen kan ook heel ontprikkelend werken. 

 

Onze twee jongens vinden carnaval nu inmiddels wel echt een feestje! Even investeren in het begin en misschien niet de carnaval die jij voor ogen hebt, maar geef ze de tijd en ze willen er niets meer van missen! 

 

Wil jij meer weten wat je kunt doen met de gevoeligheid van je kind? 

Neem vrijblijvend contact met me op info@praktijk-luna.nl of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek 🤍

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.